top of page
extra-forge-bg(1).jpg

Votlo Kovanje

Votlo kovanje je postopek oblikovanja kovinskih izdelkov, ki vključuje uporabo votle matrice ali orodja, imenovanega trn. Ta tehnika omogoča izdelavo kompleksnih geometrijskih oblik in votlih notranjih struktur v kovinskih delih, kar ni mogoče doseči z drugimi postopki kovanja.

Prednosti votlega kovanja:

 • Prihranek materiala:
  Votlo kovanje omogoča izdelavo izdelkov z votlimi notranjimi strukturami. Odvisno od oblike izdelka in zasnove votle strukture, lahko prihranek m
  ateriala doseže od 20 % do 70 %.

 • Vzdržljivost in trdnost:
  Izdelki, izdelani s postopkom votlega kovanja, so običajno izjemno vzdržljivi in trdni. Votla notranja struktura omogoča zmanjšanje teže izdelka brez žrtvovanja trdnosti. To je še posebej pomembno pri industrijskih sektorjih, kot so letalska, vesoljska, kolesarska, moto in avtomobilska industrija, kjer je pomembna kombinacija moči, vzdržljivosti in nizke teže.

 • Izboljšana togost:
  Votlo kovanje omogoča tudi izboljšanje togosti izdelka. S pravilno oblikovano votlo strukturo se lahko doseže večja togost v primerjavi z masivnim izdelkom. To je pomembno pri izdelavi izdelkov, ki morajo prenesti obremenitve in vibracije.

 • Boljša izkoriščenost energije:
  Votlo kovanje ima potencial za zmanjšanje porabe energije v primerjavi z drugimi postopki oblikovanja kovin. Zaradi manjše količine uporabljenega materiala je potrebno manj energije za ogrevanje in obdelavo kovine. To lahko prinese pomemben prihranek energije v proizvodnem procesu.

 • Zmanjšanje nadaljnih proizvodnih postopkov:
  Votlo kovanje omogoča izdelavo izdelkov z že vgrajenimi kompleksnimi oblikami in funkcionalnostmi. To zmanjšuje potrebo po dodatnih postopkih obdelave in montaže, kar lahko prihrani čas in stroške proizvodnje.

Postopek votlega kovanja se začne s segrevanjem kovinskega kosa na želeno temperaturo. Nato se uporabi trn, ki ima votlo obliko, skozi katerega se v obdelovano kovino pritisne. Trn ima obliko, ki ustreza notranjosti končnega izdelka. Ko se trn potisne v kovinski kos, se material raztegne in oblikuje v votlo strukturo.

Glavna prednost te tehnike je, da omogoča izdelavo močnih in lažjih kovinskih izdelkov z zapletenimi oblikami. Votlo kovanje se pogosto uporablja pri izdelavi delov za letalsko in vesoljsko industrijo, avtomobilsko industrijo ter pri proizvodnji orodij in strojev, ter kolesarski in moto industirji.

Pri izbiri materialov za votlo kovanje je treba upoštevati njihovo kovanje, toplotno odpornost, trdoto in druge mehanske lastnosti. Najpogosteje se uporabljajo kovine, kot so aluminij, titan, jeklo in baker. Postopek votlega kovanja ima nekatere omejitve, kot je potreba po natančno oblikovanih trnih za vsako specifično obliko izdelka. Prav tako je zahteven postopek, ki zahteva strokovnost in izkušnje za dosego želenih rezultatov.

Prednosti votlega kovanja so odvisne od specifičnih zahtev izdelka, materialov in proizvodnega procesa. Delež prihranka materiala, energije in nadaljnjih postopkov je odvisen od konkretnega primera in zasnove izdelka.

extra-forge-steel-forging.jpg
bottom of page